De voordelen van een huisdier op een rijtje

Toen ik klein was smeekte ik altijd bij mijn ouders om een huisdier. Het maakte me niet uit of het een hond, kat of konijn zou worden. Het enige wat ik zeker wist is dat ik, net als bijna alle andere kinderen, een huisdier wilde. Voor een kind is de voornaamste reden om een huisdier te willen dat ze schattig zijn en dat alle andere kinderen ook een huisdier hebben. Maar dat een huisdier hebben veel voordelen heeft, dat weten kinderen (en ook veel volwassenen) niet. Sommige mensen zien alleen de nadelen ervan, want die bestaan zeker ook. Toen ik mijn vriend wilde overhalen om een kleine puppy te nemen, moest ik dan ook alles uit de kast trekken om hem over te halen. Op een whiteboard had ik alle voordelen op een rijtje gezet die het hebben van een huisdier meebrengt. Wil jij ook iemand overtuigen? Ik zet ze in deze blog nog even allemaal op een rijtje.

Gezelligheid

Allereerst brengt een huisdier heel veel gezelligheid. Als je nooit een huisdier gehad hebt, is het misschien moeilijk om je hier iets bij voor te stellen. Sommige mensen zijn namelijk erg gesteld op hun rust en zijn ervan overtuigd dat zij de gezelligheid van een huisdier niet nodig hebt. Maar, in onderzoeken is bewezen dat de gezelligheid van huisdieren voor heel veel dingen goed kan zijn. Het vermindert bijvoorbeeld eenzaamheid en verlagen stress. Voor iedereen die gevoelig is voor stress/eenzaamheid, een stressvolle baan heeft of iets dergelijks kan dit dus wel degelijk een goed idee zijn!

Beweging

Daarnaast zorgt een huisdier ook voor meer beweging. Dit hangt natuurlijk wel deels af van het dier dat je kiest. Als je kiest voor een kat en nooit met je kat speelt (wat ik mij niet voor kan stellen) krijg je aanzienlijk minder beweging dan dat je kiest voor een hond. Bij mij thuis hebben we inmiddels een puppy en ik ben heel blij met de keuze die ik gemaakt heb. Een hond zorgt namelijk inderdaad voor veel meer beweging én hij/zij zorgt ervoor dat je meer buiten komt. Het uitlaten in de ochtend en avond is niet alleen goed voor beweging, maar ook voor je humeur, ontspanning, je vertering, etc. etc…

Met de kids

Tot slot is een hond/kat hebben voor kinderen heel leuk én goed. Ze krijgen gelijk een stukje verzorging en verantwoordelijkheid mee als je ze laat helpen in de opvoeding van het beestje. Daarnaast wordt er gezegd dat kinderen die met een huisdier opgroeien ook sociaal zich beter ontwikkelen. En de stelling gaat rond dat als je je kind als baby al met dieren laat opgroeien, ze later minder snel allergisch worden. Ik weet natuurlijk niet wat er van deze stellingen precies waar is, maar mij klinkt het allemaal heel logisch in de oren. Conclusie van dit verhaal; niet twijfelen maar gewoon een hondje/katje nemen!

Geef een reactie