incassokosten

Hou je incassokosten in bedwang

Helaas is het een bedrijf zo dat je binnen je organisatie best wat capaciteit moet steken in het beheer van je debiteuren. Een belangrijk element binnen een bedrijf om te zorgen dat er voldoende cashflow beschikbaar is. Deze cashflow is weer nodig om de eigen rekeningen te betalen, maar ook om eventueel gewenste groei mee te financieren. Hoe zorg je dat je dit efficiënt inricht zodat de incassokosten zo laag mogelijk zijn en eventueel bij de klant te verhalen. Hier kun je een aantal best wel eenvoudige maatregelen voor nemen. In dit blog vertellen we er een aantal die je snel naar een hoger niveau kunnen helpen.

Het beperken van je incassokosten

Hoe richt je het debiteurenbeheer binnen je organisatie nu strak en goed in? Ik zou hiebij beginnen met een stuk preventie. Het zorgen dat je niet zaken gaat doen met klanten die moeilijk of niet in staat zijn de facturen te betalen. Dit doe je met een zogenaamde kredietwaardigheidscheck. Het is verstandig om dit in het salesproces in te bouwen. Voordat een partij klant worde kun je dan deze check doen. Is een partij minder kredietwaardig dan kun je hierop maatregelen nemen. In het ergste geval geen zaken doen, maar je kunt bijvoorbeeld ook vooraf factureren bedingen. Je kunt een kredietwaardigheidscheck zelf doen door gegevens op te vragen bij de Kamer van koophandel. Rechtspersonen moet daar namelijk hun jaarrekening deponeren. Hiermee krijg je een goed inzicht in de financiële situatie van een bedrijf. Door naar de vermogenspositie op de balans te kijken en te bekijken welk rendement er binnen het betreffende bedrijf gemaakt wordt. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om een kredietwaardigheidscheck te laten doen. Hier zijn meerdere gespecialiseerde partijen voor. Als je een kredietverzekering hebt dan zit deze dienst erin en is het dus sowieso slim om dit te laten doen. Kortom een maatregel waarmee je enorm veel incassokosten kunt besparen.

Debiteurenbeheer inrichten binnen je bedrijf

Naast het voorkomen is het natuurlijk ook belangrijk om een strak debiteurenbeheer te hebben binnen je bedrijf. Dat begint bij te zorgen dat er iemand verantwoordelijk voor is en dat deze naar een duidelijk doel kan toewerken. Daarbij moeten uiteraard de randvoorwaarden ook goed geregeld zijn. Denk hierbij aan goede software. Daarmoe moet gefactureerd kunnen worden en er moet goed mee gevolgd kunnen worden of de factuur betaald is. Door een koppeling met het internetbankieren is dit goed te volgen. Zodoende kun je bij het overschrijden van de debiteurentermijn dus snel actie ondernemen.

Geef een reactie